• +359 98 892 8525
  • team@communityfab.com
  • Sofia, Bulgaria
Инфографики
Връзката между резултатите от PISA и пазара на труда

Връзката между резултатите от PISA и пазара на труда

Инфографиката сравнява резултатите на петнадесетгодишните ученици от проучването на PISA през далечната 2015 година в четири държави. Шест години по-късно, през 2022 година, част от тези ученици са се влели в пазара на труда. Цифрите говорят еднозначно до каква степен тяхната подготовка в средното и висшето образование отговаря на нуждите на бизнеса.

Въпреки увеличението на учителските заплати, модернизирането на материално-техническата база и рационализацията на учебните програми в България, данните от PISA и при последното им изследване (2018) показват влошаване на базовите умения за четивна, математическа и научна грамотност. Съответно, българската икономика продължава да изпитва глад за подготвени и квалифицирани кадри.

Споделяме виждането, че проспериращите общности се градят на здравата нишка между образование и бизнес. До каква степен местните институции и предприемачи със своята експертиза са готови да подадат ръка на днешния ученик, за да може утре той да се превърне в мотивиран и компетентен гражданин? Как това може да се случи на практика?

Отговори на такива въпроси ще търси Community Fabric. Останете с нас.