• +359 98 892 8525
  • team@communityfab.com
  • Sofia, Bulgaria
Новини
Добрите практики на фокус 2023

Добрите практики на фокус 2023

На 29-ти и 30-април се проведе събитието “Добрите практики на фокус”, организирано от Заедно в час и Prepodavame.bg. Целта на това събитие, което се провежда за втора поредна година, е да даде възможност за обмяна на опит между родители, учители и експерти в сферата на образованието, както и да акцентира върху належащи проблеми, пред които училищата трябва да се изправят. Тук се дава поле за изява на отличени иновативни учителски практики, с помощта на които може да се подобри образованието в страната.

На изложението бяха Образование България 2030, JA Bulgaria, Sci-High, Институт за прогресивно образование/JUMP Math Bulgaria, СмарТест, Синдео – Приложна академия за образование и други.

Събитието започна с награждаването на отличените учителски практики в конкурса “Добрите практики на фокус”, в който се включиха 240 учители от цяла България. Сред отличените от вота на публиката бе и г-жа Ели Сотирова, учител по физика в СУ Неофит Рилски, гр. Долна баня, с която имахме честта да работим, докато бяхме преподаватели по програма „Заедно в час“ в София-област. Тя спечели одобрението на публиката с нейната учителска практика Проектна работа по физика и астрономия “Явления при светлината”, която има за цел да ангажира и мотивира учениците в класната стая и да подобри уменията им за работа в екип и презентиране.

Тази практика се състои в това учителят да вдъхнови учениците си да направят интересен проект на подбрана от него тема, като работят по групи, разпределени на различни длъжности. По-специфичното тук е, че преди всички да започнат работа по проекта, трябва да попълнят диагностичен тест, с помощта на който се определя нивото на знания по определената тема. Също така учителят подготвя критерии за оценяване на проектите, като запознава учениците с тях. След разпределянето по групи те започват самостоятелна работа по проектите си и подготвят експерименти, като преподавателят може да им дава насоки. Когато приключи с представянето на проекта си, всяка група има възможност да изрази мнение по работата на останалите, като се води по определените критерии за оценяване. Това помага за развиването на критичното мислене и уменията за анализиране при децата. Следва втори тест, който показва напредъка в знанията, придобити по време на изработването на проекта.

Г-жа Сотирова споделя, че с този подход по време на часа по физика наблюдава прогрес  при децата и те са по-заинтересовани и мотивирани да работят. От Community Fabric я поздравяваме за наградата и ѝ пожелаваме още много успехи!

На втория ден от събитието проведохме нашата работилница на тема „Как да адресираме проблемите на училището и общността – анализ и стратегии?“, в която се включиха учители и директори от училища в цялата страна. 

Запознахме участващите с визията на нашия общностен център, а след това изнесохме презентация, последвана от практическа групова работа по казус с фокус върху това как да изграждаме стратегии за справяне с трудностите в дадено учебно заведение, като имплементирахме The Onion Analysis (Анализ “Лук”). Този модел на анализ следва принципа на обелването на глава лук – постепенно задълбочаване в даден проблем и стигане до сърцевината му, след което се прави план за намиране на ефективно решение, като се следват стъпките: провеждане на проучване сред афектираните от проблема хора, изграждане на доверие, обсъждане, адресиране на нуждите и предприемане на действие.

Работихме върху казуси, провокирани от актуалните проблеми в българското образование. Учителите се разделиха на групи, като всяка група имаше възможност да приложи метода на „лука“ върху своя казус, за да намери решение.

След като анализираха проблема, участниците в работилницата обсъдиха и избраха стратегии за разрешаването му. Накрая всяка група представи своя проблем и решение и получи обратна връзка от водещите.

Работилницата беше оценена от присъстващите със средна оценка 9,4 от 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *